• 17.Uluslararası Deniz Araçları Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı
  • 14-18 Haziran 2023
Kalan Süre

Haberler

Dünya şampiyonluğu ve deniz motorlarında yenilik

CNR Avrasya Boat Show 2019, deneyimli yelkenci Ali Tezdiker'in dünya şampiyonluğu ve Honda Marine’nin İstanbul’da tanıtacağı yeni deniz motorları cnnturk.com'un yazarlarından Hakan Atis'in bu haftaki yazısına konu oldu. 
 
Hakan Atis'in yazısı
 
Dünya şampiyonluğu ve deniz motorlarında yenilik…
 
Norveç’te 1920’lerin sonlarında gündelik gezi teknesi olarak tasarlanan dragon, daha sonraki yıllarda yarışçıların olduğu kadar Avrupa’daki birçok kraliyet mensubunun tutkusu oldu. Deneyimli yelkencimiz Ali Tezdiker, Andy Beadsworth ve Simon Fry’dan oluşan Provezza Dragon’da Ron Rosenberg’in koçluğunda yeni bir dünya şampiyonluğuna imza attı. Bugün onların başarılarına ve Honda Marine’nin İstanbul’da tanıtacağı yeni deniz motorlarına değineceğim.
 
Geçen haftaki yazımda CNR Avrasya Boat Show 2019’dan söz etmiştim. Okurların ilgisi nedeniyle konuya devam ediyorum. Ancak bu kez otomotiv ve denizcilik başta olmak üzere birçok sektörde dünya devi olan bir şirketin yeni dıştan takma motorundan bahsedeceğim. Honda Marine, Türkiye’de Anadolu Grubu tarafından başarıyla temsil ediliyor. Edindiğim bilgilere göre 175 beygir üstü dıştan takma motorlarını yenileyerek V6 serisini üretmeye başladılar. Dünyaca ünlü markaları buluşturacak olan CNR Avrasya Boat Show 2019, firma için Türkiye pazarına yönelik iyi bir fırsat oluşturacak. Anadolu Motor Satış Müdürü Hakan Kozanoğlu, V6 serisinin yenilenen tasarımı, güçlü yapısı, korozyon direnci, azaltılmış bakım süresi ve sahip olduğu diğer teknolojik özellikleriyle hem profesyonellere hem de diğer kullanıcılara hitap edeceğini belirtiyor. Honda Marine, 3.6 litre V6 motora sahip yeni BF175, BF 200, BF 225, ve BF 250 modelleri 23 Şubat-03 Mart 2019 tarihleri arasında Yeşilköy’deki 85.000 metrekarelik fuar alanında deniz severlerin ve tekne sahiplerinin beğenisine sunacak. 
 
 
Çevreci motor
 
Honda Marine’nin yeni dıştan takma motorları aerodinamik tasarımı ve rafine edilmiş 3.5 litre V6 dört zamanlı motoruyla 2019 yılında denizlerde adından sıkça söz ettireceğe benziyor. Düşük devirde verimli seyir sunmak gibi önemli bir iddiaya sahip. Diğer önemli husus ise söz konusu motorlarda bulunan ‘Programlı Yakıt Enjeksiyon Sistemi’ ile yakıt tüketimini azaltmaya yönelik uygulama. Bu sistem yakıt sarfiyatını azaltmanın yanı sıra motorun ilk çalıştırılmasını kolaylaştırıyor. Deniz taşıtını kısa sürede istenilen yüksek hızlara ulaştırıyor. Ayrıca ‘ECOmo’ sistemine sahip motorlar karbon salınımını azaltıyor.
 
 
Bir başka deyişle çevreci. Japonların teknoloji geliştirmenin yanı sıra eğitime, insana ve çevreye verdiği önemi rahmetli babamdan defalarca dinledim. Japonya seyahatini hayranlıkla anlatırdı. Ruhu şad olsun. Toparlayayım… Geliştirilmiş Honda Marine motorlar, Türkiye’de Anadolu Motor A.Ş’nin 5 yıllık garanti güvencesine sahip. Hakan Kozanoğlu ve ekibi de CNR Avrasya Boat Show 2019’a sıkı hazırlanıyor. Onları fuarın 4 no’lu salonundaki Honda Marine standında ziyaret edebilir ve tüm sorularınıza yanıt alabilirsiniz. Ayrıca firmanın 2.3hp’den 250 hp uzanan dört zamanlı dıştan takma deniz motorlarını ve botları inceleyebilirsiniz. Son on yıldır National Marine Manufacturer Association (Ulusal Denizcilik Ürünleri Birliği ) tarafından verilen müşteri memnuniyeti mükemmellik ödülünü kazanan Honda Marine ailesine Türkiye’nin uluslararası haber platformu www.cnnturk.com’dan başarılar diliyorum.
 
 
Bizden...
Yazımın bu bölümünü Anadolu Grubu’nun otomotiv çatısı altında faaliyet gösteren Anadolu Motor hakkında bilgi paylaşmadan tamamlamak haksızlık olur. Çünkü Honda’nın Türkiye’deki başarısının temelinde 1950 yılında Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından kurulan Anadolu Grubu var. Topluluk günümüzde Tuncay Özilhan tarafından geleceğe hazırlanıyor. Tuncay Bey’i Ankara Temsilciliği yaptığım yıllarda TÜSİAD’ın basına açık etkinliklerinde dinleme fırsatım olmuştu. İş dünyasındaki başarısının tesadüf olmadığı aşikar. 50 yılı aşkın motor üretim ve pazarlama tecrübesine sahip olan Anadolu Motor, Lombardini ile başlayan üretimini günümüzde kendi markası ‘Antor’ ile sürdürüyor. Dahası 50 dolayında ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra üretim ve ithalatını yaptığı çapa makineleri, motopomplar, benzinli ve dizel motorlu jeneratörleri kapsayan geniş ürün portföyünü ‘Antrac’ markası ile sunuyor. Ayrıca Honda güç ürünleri, dıştan takma deniz motorları ve Lombardini dizel motorlarının temsilciliğini yapıyor. 81 şehirdeki 200 bayi ve anlaşmalı olduğu 400 servisiyle her gün yeniden ‘güçlü bir Türkiye için bizde varız’ diyor ve ter döküyor. A’dan Z’ye hepsinin yolu açık olsun.
 
 
Dünya şampiyonluğu…
Gelelim yelkencilikte ülkemize gurur veren bir başarıya. Maalesef 1972 yılında olimpiyatlardan çıkarılan (!) dragon sınıfı her şeye rağmen dünya genelinde popülerliğini sürdürüyor. Dilerim uzun olmayan bir zaman diliminde yeniden olimpiyatlara dahil edilir. Norveç’te 1920’lerin sonlarında gündelik gezi teknesi olarak tasarlanan dragon, daha sonraki yıllarda yarışçıların olduğu kadar Avrupa’daki birçok kraliyet mensubunun da tutkusu oldu. Deneyimli yelkencimiz Ali Tezdiker, Andy Beadsworth ve Simon Fry’dan oluşan Provezza Dragon’da Ron Rosenberg’in koçluğunda yeni bir dünya şampiyonluğuna imza attı. Onlar ülkemizi başarıyla temsil ediyor ve sadece alkışı değil her türlü övgüyü hak ediyor. Kendilerine destek olan Ergin İmre’ye de denizcilik kamuoyu adına teşekkür ediyorum. Kısa bir hatırlatma yapayım, Tezdiker, Beadsworth ve Fry, 2017 yılında Portekiz’de ilk dünya şampiyonluğunu kazandı. Geçtiğimiz yıl bu başarıyı Avusturalya’da egale ettiler. Elbette sanıldığı kadar kolay olmadı. Gel de kızma… Konu futbol olsa ortalık ayağa kalkardı, öyle değil mi? Lakin, bugüne kadar medya gereken ilgiyi (istisnalar hariç) henüz göstermedi. Oysa canlı yayınlardan ve röportaj taleplerinden başlarını kaşıyacak vakitleri olmamalıydı. Neyse, konuya döneyim. Aslında bu haber iki başlıkta paylaşılmalı. İlki, 2018’deki dünya şampiyonlukları, ikincisi ise bu yıl yapılacak dünya şampiyonasına da aynı iddia ve inançla hazırlanıyor olmaları. Edhem Dirvana kardeşimden onlarla ilgili son derece içten sözler duydum. Bu nedenle uzun uzun yazmak farz oldu.
 
 
Başarının öyküsü
Elde ettikleri başarının ne kadar zor ve önemli olduğunu anlamak için Provezza Dragon’un 2017 Dünya Şampiyonası’na hazırlanırken elde ettiği dereceleri paylaşmak istiyorum. Çünkü söz uçar, yazı kalır. 
10-12 Feb 4th Cascais Dragon Winter Series 1st
21-25 Feb Cannes Dragon Prix (grade 1) 2nd
03-05 Apr Stavros Cascais Match Racing 1st
06-09 Apr King Juan Carlos Trophy (grade 1) 1st
02-06 May Grand Prix Guyader 3rd
09-17 Jun Dragon World Championships 1st
11-15 Jul Edinburg Cup 2nd
10-12 Nov 1st Cascais Dragon Winter Series 1st
01-03 Dec Algarve Dragon Winter Cup 1st
08-10 Dec 2nd Cascais Dragon Winter Series 1st
 
2018 sezonunda da başarılı bir grafik çizerek yurt dışındaki yarışlarda rakiplerine adeta ‘Biz buradayız’ diyerek aşağıdaki sonuçları elde ettiler:
 
19 - 21 Ocak 20183rd Cascais Winter Series 1. -8 Non graded
16 - 18 Şubat 2018 4th Cascais Dragon Winter Series 1.-10 Non graded
22 - 25 Mart 2018 San Remo Dragon Cup 1. -40 Grade 2
08 - 12 Mayıs 2018 Grand Prix Guyader 1. -40 Grade 1
27 Haz. - 01 Tem 2018 Marblehead Trophy 10. -35 Grade 1
20 - 28 Temmuz 2018 Gold Cup / Helsinki 3. -59 IDAChampionship
11 - 16 Eylül 2018 San Remo Grand Prix 33. -41 Grade 1 (Dismased)
17 - 20 Ekim 2018 Dragon Saint Tropez 1. -19 non graded
 
Birinciliğe giden yol…
Şimdi sözü ülkemize dünya şampiyonluğu getiren Provezza Dragon’un tek Türk yelkencisi Ali Tezdiker’e bırakıyorum. Başarıya giden yolu gayet güzel anlatıyor. 2018 yılında dünya şampiyonluğunu elde ettikleri Avusturalya için bir önceki sene Ekim ayında St. Tropez’de yapılan ‘Gold Cup’ sırasında taslak olarak hazırlanmaya başladıklarını belirten Tezdiker, sözlerini şöyle sürdürüyor: ‘’ Ana plan bu yarış için yapılacak teknenin Avrupa’da yeterince test edilebilmesi ve yarışın yapılacağı Avusturalya’ya sorunsuz nakliye edilebilmesiydi. Bu bağlamda gümrük firmaları ve nakliye şirketleriyle irtibata geçilerek yazışmalar başladı. Teknenin Avrupa sularındaki son yarışı San Remo Grand Prix oldu. Bu yarıştan sonra tekne son kontrollerinin yapılması için üreticinin tersanesinin bulunduğu Burnham-on-crouch / İngiltere’ye gönderildi. Daha sonrasında konteyner yüklemesi Southampton / İngiltere’den gerçekleştirildi. Uzun sürecek nakliye süresi (35-40 gün) ve ekvatorun geçilecek, güney yarım kürede yaz mevsiminin olması; kapalı konteyner sıcaklıklarının yüksek derecelere çıkıp tekne malzemesine zarar vermemesi ve bu gibi olası riskleri ortadan kaldırmak için tekne, iklimlendirme kontrollü konteynere yüklendi. Avusturalya/Perth varış planlandığı gibi ekibimizin varışından 5 gün önce gerçekleşti. Perth’e 4 Aralık tarihinde ulaştı. Teknenin yelken yapmaya uygun hale getirilmesinden sonra 8 gün boyunca yarışların yapılacağı parkurda antrenman gerçekleştirildi.
 
 
Yarış parkurunda ilk antrenmanlara Provezza ekibi başladı ve deniz, rüzgar, akıntı gibi veriler takım koçu Ron Rosenberg tarafından günlük olarak toplandı. Yarış parkuruyla alakalı günlük gelen yüksek detaylı hava durumu yarışlar öncesinden alınmaya başlanarak tutarlılığı gözlendi. Ve ekip başarılı bir hafta geçirerek hazırlıklarının ilk bölümünü noktaladı. Sonraki iki hafta Andy, Simon ve Ron, noel nedeniyle ülkelerine dönerken ben Avusturalya’da kalmaya devam ettim ve yapılması gerekenleri tamamladım. 27 Aralık’ta Avusturalya’ya geri dönen ekip bir gün sonra başlayan Pre-Worlds olarak da adlandırılan Prince Philip Cup’a katıldı. Bu yarışı kazanarak büyük moralle Dünya Şampiyonası’nın başlamasını bekledi. 4 Ocak’ta start verildi. 6 gün boyunca süren yarışlar sırasında ekip motivasyonunu hiç kaybetmeden yarışları başarıyla tamamlayarak ikinci kez dünya şampiyonu oldu. Böylece dragon sınıfında 60 yıldır elde edilemeyen arka arkaya şampiyon olma başarısını sergiledi. Şampiyonanın 90. yılının kutlandığı 2019’a denk gelen bu başarı yelken çevrelerinde doğal olarak geniş yankı uyandırdı. Dragon sınıfında bir ilk gerçekleşmiş oldu. Yelken tarihinde gerçekleşmesi oldukça zor olan ve iki yılda bir yapılan dünya şampiyonasını arka arkaya kazanan ilk takım olan Provezza Dragon; adını ve Türkiye’yi bu sınıfın tarihine altın harflerle yazdırdı ve sınıfında dünyanın 1 numarasına yükseldi.’’ İfade ettiğim gibi hiçbir başarı tesadüf değildir. Arkasında çok çalışmak ve yine çok çalışmak yatar. Tebrikler ‘Provezza Dragon’, tebrikler Ali Tezdiker, Andy Beadsworth, Simon Fry ve bu başarılı ekibin koçu Ron Rosenberg.