• 17.Uluslararası Deniz Araçları Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı
  • 14-18 Haziran 2023
Kalan Süre

Haberler

Denize gönül verenler, deniz sohbetlerinde bir araya geldi

Türkiye'nin en prestijli organizasyonu CNR Avrasya Boat Show, denizcilik sektörünün en iyi 3.500 deniz aracını, 23 Şubat'ta on binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin beğenisine sundu. Sınıfının en iyisi yatların Türkiye prömiyerlerinin de yapıldığı fuarda denizciler ve denize gönül verenler, deniz sohbetlerinde bir araya geldi

 

25 gün hiç karaya çıkmadı 

 

1998 - 2004 yılları arasında Akdeniz, Karayipler ve ABD'nin doğu kıyısındaki nehir ve kanalları dolaşan Hülya Leigh, iki kez Atlantik Okyanusu'nu geçti.

 

Bu seyirleri esnasında 25 gün hiç kara görmeden denizde yaşayan Hülya Leigh'nin bu eşsiz deneyimi 2005 yılında Naviga Yayıncılık tarafından "Okyanusta Bir Türk Kızı" adıyla kitap olarak yayınlandı. Leigh'ın, Naviga dergisi için yaptığı röportaj ve makalelerin yanı sıra 4 adet denizcilik kitabı çevirisi de var.

 

En zengin deniz arşivine sahip

 

Ülkemizde Doğu Akdeniz bölgesine dair en zengin sualtı fotoğraf ve video stok arşivine sahip olan Mert Gökalp halen Magma Dergisi Yazar & Fotoğrafçısı olarak çalışıyor.

 

Gökalp ayrıca 2006 senesinde beri freelance fotoğraf ve video sanatçısı olarak dünya genelindeki çeşitli ajanslarla ve WWF, Slowfood, Greenpeace, UNDP gibi STK'larla birlikte projeler geliştiriyor. 4 adet fotoğraf sergisi bulunan Gökalp, Hollanda TV'sinde VPRO, NTR ve Türkiye'de İz TV, Yaban TV kanallarında yayınlanan belgesellerde de görev aldı.

 

Yılın yarısı denizde

 

CNR Avrasya Boat Show seminerlerinin en renkli konuşmacılarından olan Tunç & Julie Aytunç çifti 1997 yılında Amerika’da evlendiler. Deniz sevdaları 2000’li yıllarda Fransız turistlere guletlerle organize ettiği yunan adaları turları ile başlayan çift, senenin yarısını denizde geçiriyor. Gazete, dergi ve internet sitelerinde, denizcilik üzerine çok sayıda makaleleri de bulunan Tunç & Julie Aytunç çifti, TAJ isimli yelkenlilerine 2011 yılında sahip oldu. Yetmişe yakın ülkeye seyahat gerçekleştiren çift, aynı zamanda PADI dalış hocalığı da yapıyor.

 

CNR Avrasya Boat Show’a denize dair tınılarla geliyor

 

 

Coşkun Aral’ın unutulmaz belgeseli Haberci’nin ve Digitürk’de yayınlanan İZ TV’nin tüm müziklerini yapan Murat Tuğsuz, aynı zamanda TRT’nin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı birçok yapımın müziklerini yapan profesyonel müzik adamı. 16 farklı enstrümanı kusursuz çalabilen sanatçı, bilgisayar ile müzik üretme konusunda da uzman. Türkiye ve dünya televizyonlarında şu ana kadar yaklaşık 1500‘ün üzerinde bestesi kullanılan sanatçı, 75 adet albüme imzasını attı.

 

Başarılarını okurken bile zorlandığımız Cumhur Gökova deniz sohbetlerinde
 
 
 
Önce karadan bütün Avrupa Ülkelerini gezdi, sonra yaşadığı İsviçre'den yola çıkarak arazi aracı ile Büyük Sahra Çölü'nü geçti. 21 yaşında yelkenli ile İngiltere'den yola çıktı. Almanya, Danimarka, Polonya, Rusya, Finlandiya, İsveç, Norveç ve bütün Norveç Fiyortlarını gezerek Kuzey Kutbu'nda Spitsbergen'e gitti. Oradan Portekize inerek Atlantik Okyanusunu geçti ve 27 yaşına kadar Dünya turunu sürdürdü.
 
27 yaşında pilotluğun yanında yelken hocası da oldu. Türkiye'ye ilk yabancı yelken okullarını getirdi. 2005 yılında yetiştirdiği 6 Türk kadın ile Atlantik Geçiş Yarışına katıldı, Dünya ikincisi oldu ve Türkiye Olimpiyat Komitesi tarafından ödüllendirildi. Yetiştirdiği Kaptan sayısı 17 bini geçti. 2016'da yılın sporcusu oldu ve 2018'de Amerika'dan Türkiye'ye bir Dünya Şampiyonluğu getirdi.
 
 
Savaş Karakaş deniz keşiflerini CNR Avrasya Boat Show'da sürdürecek
 
 
Türkiye'nin en önemli belgeselcilerinden Savaş Karakaş, Birinci Dünya Savaşı gazisi dedesine ithaf ettiği ilk belgesel yapımı Çanakkale Savaşı'nın ilk ve en kapsamlı sualtı dizisi 'Derinlerdeki Tarih'i 1998 yılında çekti. 2004 yılında 'Dumlupınar' ve 2008 yılında 'Derinlerdeki Kahraman: Mustafa Ertuğrul' belgeselleri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından övgüye değer bulundu.
 
TRT Belgesel yarışmasında, 2008 yılında 'Mustafa Ertuğrul' ve 2010 yılında 'Flipper'ı Kurtarmak' belgeselleriyle ödül kazandı. 2010 yılında Marsilya'da düzenlenen Dünya Sualtı Filmleri Festivali'nde 'Hitler'in Kayıp Denizaltısı U-20' belgeseliyle 'en iyi tarihi belgesel' ödülünü aldı. Çanakkale Savaşlarının 100. Yıldönümü için 'Derinlerden Yansımalar', Birinci Dünya Savaşı'nın bitişinin ve Midilli Kruvazörünün batışının 100. Yıldönümü için 'Son Savaşçı: MİDİLLİ' uluslararası belgesel projelerine imza attı. Türkiye'nin kült deniz kültürü ve sualtı kuşağı 'Sudaki İzler'i 130 bölüm hazırlayıp, sundu.